Categorieën
Begrippen

Schepen

Voor het transport zijn twee binnenvaartschepen uit Gouderak ingezet, waar normaal gesproken en ook later, na de oorlog, zand en grind werd vervoerd. in de oorlog waren beide schepen ingezet voor de voedselvoorziening van de Duitsers, op de heenweg naar Drenthe voeren de schepen leeg, dan konden ze kinderen mee nemen.

Het schip waarin de kinderen en begeleiders zaten, was De Tijd Zal´t Leren. Schipper Jan Pols was zo gastvrij om dominee Warmenhoven bij hem te laten slapen in zijn ‘hokje’ in het vooronder. Dit schip had olie om te varen en nam het tweede schip op sleeptouw mee.

Na de oorlog is het schip in veler handen geweest en omgebouwd, nu is het een woonschip, dat ligt aan de kade in Ameide.

Woonschip Elisabeth – voorheen De Tijd Zal t Leren – foto auteur

Het tweede schip, dat op sleeptouw mee was, heette ‘T is niet anders, onder leiding van schipper Wim van Dam. Op dit schip voeren alle scheepsjongens mee en enkele begeleiders, waaronder de NSB’r Arie de Jager en verzetsstrijder Pieter Vreugdenhil. Ook ging een zogenaamd Wild kind op dit schip mee naar Drenthe.

De T’Is Niet Anders op het IJsselmeer (foto Historisch Genootschap Gouderak)

De T’is Niet Anders is in de loop der jaren verschillende keren verbouwd en vaart sinds 1991 onder de naam ALI-B2 als passagiersschip voor pleziertochten in de regio, vanuit Alphen aan den Rijn.

In het AD stond dit artikel over het hotelschip, dat misschien bewijst dat het soms toch wél Anders Kan Zijn.

Specificaties De Tijd zal ’t Leeren: Bouwnummer 822, scheepswerf De Vooruitgang in Alphen aan den Rijn. Scheepsafmetingen: lengte 31.50 meter, breedte 5,40 meter en diepte 1,93 meter. Machine: 60-65 pk 2 cilindermotor uit de motorenfabriek ‘De Industrie’, nummer 3259 158877.

Specificaties ‘T is niet Anders: Bouwnummer 820, scheepswerf De Vooruitgang in Alphen aan den Rijn. Scheepsafmetingen lengte = 30.50 meter, breedte 5,40 meter en diepte 1,93 meter. Machine: 60-65 pk 2 cilinder motor uit de motorenfabriek ‘De Industrie’.