Onderzoek

Als je zelf wilt onderzoeken – misschien een spreekbeurt houden – dan vind je op deze bladzijde nog wat handige tips.

Een onderzoek begint altijd met de feiten verkrijgen, daarvoor zijn verschillende bronnen: landelijk en regionaal zijn er archieven en (streek)musea die veel informatie in hun bezit hebben. Deze informatie is meestal gratis verkrijgbaar, soms is het verstandig om een pas te laten maken zodat je vaker het archief in kan.

Ook is er veel informatie online beschikbaar, sommige musea en archieven hebben hun inventaris online gezet. Als je dan een print hiervan wil, dan kan dat tegen geringe prijs.

Het allerbelangrijkste: het beginpunt is vrijwel altijd de mensen om je heen, die informatie hebben. Als je bijvoorbeeld je familiestamboom wil uitzoeken, dan is informatie van je familie, zoals trouwboekjes en geboortebewijzen een goed startpunt. Elke gemeente heeft deze in archief, die zijn gratis in te zien.

Van ieder persoon een persoonskaart in archief, als iemand meer dan 10 jaar geleden is overleden, zijn deze persoonskaarten op te vragen bij het Centraal Bureau van de Genealogie. Op deze wijze ben ik bijvoorbeeld uiteindelijk achter de naam van de NSB’r gekomen, die als begeleider mee was op de reis.

Daarnaast heb ik heel veel brieven geschreven, naar iedereen met de gezochte achternaam in een bepaalde regio. En soms kreeg ik dan een reactie terug met informatie waardoor ik wist of ik op het goede spoor zat. Het bleek namelijk dat mensen die zo’n brief kregen, vaak zelf in de familie vast navraag deden en op die manier mij weer konden helpen.

En vergeet niet: onderzoek is veel werk en je moet alles checken wat je vindt want onderzoeksbewijs is net als paaseieren: 1 ei is geen ei, 2 eieren is een half ei en bij 3 eieren heb je een feit. Vertaald naar onderzoek: een bron is geen bron, twee onafhankelijke bronnen geven betrouwbare informatie maar kunnen elkaar tegenspreken op kleine feitjes. Check deze verschillen bij een derde bron. Over het algemeen klopt de overheidsinformatie op persoonskaarten bijvoorbeeld, maar de genealogie online is vaak gemankeerd. Die informatie moet je checken.

Verder wens ik je veel succes met je onderzoek. Wil je nog specifieke tips of heb je een specifieke vraag, schroom niet en mail me.