De film

De Goudse film club Toverlint heeft het verhaal uit het boek van Jessica Verhagen verfilmd als docudrama. Dat houdt in dat de film een mix is van een documentaire en de verfilming van het boek. Het docudrama gaat vooral over de reis in de boot en de voorbereidingen voor de reis, bij de ouders. Daarmee blijft er reden genoeg om het boek zelf ook daadwerkelijk te lezen, want daarin staat het verblijf in Drenthe en de terugreis van de kinderen beschreven!

De cast bestaat uit vrijwilligers, waaronder de kinderen van de jeugdtheatergroep Mirakel en enkele van hun ouders, leden van Toverlint en beide producenten, te weten Jessica Verhagen en Wim Minnaard. Bijzonder aan de cast zijn de twee jonge mannen, die van buiten zijn aangezocht om de Duitse soldaten te vertolken.

Het docudrama is gefilmd op locatie in Bodegraven-Reeuwijk, op de kade in Gouda en in de boot Bona Spes van schipper Bart Lahr. Deze boot is origineel en was in 1945 ingezet als transportboot voor kinderen naar Friesland en terug voor de voedselvoorziening van de Duitsers, zoals ook beide boten van de reis vanuit Reeuwijk, de Tijd zal ’t Leeren en de ’t Is niet Anders.

Veel van de rekwisieten komen van musea uit de buurt, zoals de Oudheidkamer te Reeuwijk waar in de ingerichte kamers enkele scenes zijn opgenomen. Deze musea draaien ook volledig op vrijwilligers.

Om de geschiedenis levend te houden en jonge kinderen dit stuk vergeten geschiedenis bij te brengen, van de vele hongertochten in de oorlog, is nu een lespakket in de maak. Het docudrama zal samen met het lespakket een mooie geschiedenisles kunnen vormen op basis- en middelbare scholen.

Het docudrama is ook op usb te koop, met zowel de Nederlands talige film als ook de film met Engelse ondertiteling. Belangstellenden kunnen mailen naar jessie99x@gmail.com.

Ook wordt binnenkort een luisterboek gemaakt.

Het docudrama “Vergeten Kinderen” is op aanvraag verkrijgbaar.