Categorieën
Hoofdpersonen

ds. Pieter Warmenhoven

Dominee Warmenhoven is de reisleider van het kindertransport. Hij moet de kinderen beschermen en zorgen dat ze bij de juiste gezinnen komen.

Categorieën
Begrippen

Hongerwinter

De Hongerwinter in Nederland was de winter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog van 1944 tot 1945 met een grote schaarste aan voedsel en brandstof. Hij leidde, met name in de steden van West-Nederland, tot een grote hongersnood. Minstens zeventigduizend mensen kwamen er om het leven door honger en kou. Oorzaken van de schaarste. De voedselschaarste in het westen van Nederland werd achteraf […]

Categorieën
Media

Regionaal

Media aandacht over de verfilming van het boek Vergeten Kinderen, in de Goudse Post en in de Kijk Op Bodegraven-Reeuwijk.

Categorieën
Media

DvhN

Het Dagblad van het Noorden heeft veel gepubliceerd over de Vergeten Kinderen, wat vooral heeft geholpen om mensen van de pleeggezinnen van toen te vinden !

Categorieën
Begrippen

Verzuiling

In het reisverslag van dominee Warmenhoven blijkt dat er in de jaren 40-45 vier grote kerkelijke stromingen waren, geloofsrichtingen, die niet veel samenwerkten. De kinderen die Rooms-katholiek waren kenden de kinderen uit hetzelfde dorp niet als ze Hervormd waren of Vrijgemaakt en omgekeerd. Ze speelden niet met elkaar en gingen naar aparte scholen. Dit gold […]

Categorieën
Media

Overige media

Zie ook de knipsels uit Het Dagblad Van Het Noorden !

Categorieën
Media

Omroep West

Omroep West maakte deze prachtreportage over het maken van de film Vergeten Kinderen. Dominee redt uitgehongerde kinderen door ze naar Drenthe te smokkelen in Tweede Wereldoorlog. Zie Omroep West.

Categorieën
Hoofdpersonen

Arie de Jager

“De Jager sprak Duits en beschikte over Duitse papieren”. Hij was een gesprekspartner bij Duitse controles en zette zich in voor de kinderen uit Reeuwijk.

Categorieën
Hoofdpersonen

dokter Jan Batelaan

Jan Batelaan (1902 – 1949) Jan Batelaan woonde en werkte ruim 20 jaar in Reeuwijk en hij is lang de enige dokter daar geweest. Zodoende kende iedereen hem: hij had onder meer al hun kinderen ‘gehaald’. Voorafgaand aan de reis onderzocht hij alle kinderen en gaf aan of ze wel of niet mee mochten. Batelaan […]

Categorieën
Hoofdpersonen

Schipper Jan Pols

Jan Pols (1900 – 1979) Jan Pols kwam uit een schippersgezin. De andere schipper, Jan Willem van Dam was zijn zwager. Hij had het varen jong geleerd, zoals gebruikelijk was. Zijn zonen voeren mee als schippersknechten, evenals enkele neefjes (kinderen van Van Dam). Zo leerden zij het vak. Volgens dominee Warmenhoven was schipper Jan Pols […]

Categorieën
Hoofdpersonen

Pieter Vreugdenhil

Pieter Vreugdenhil (1900 – 1958) was inkoper en verkoper van groenten en fruit, grossier op de plaatselijke groenteveiling in Reeuwijk. Hij was een invloedrijke man in Reeuwijk en kwam regelmatig bij dominee Warmenhoven over de vloer.