Categorieën
Hoofdpersonen

Arie de Jager

“De Jager sprak Duits en beschikte over Duitse papieren”. Hij was een gesprekspartner bij Duitse controles en zette zich in voor de kinderen uit Reeuwijk.

Arie de Jager (1914 – 1986)

Arie de Jager werd geboren in Willige Langerak en was plateelschilder. Zijn dochter omschrijft hem als joviaal, hartelijk en zeer sociaal. Hij was een geboren verkoper en maakte snel contacten.

Vanaf 1933 was De Jager lid van de NSB en was hij er trots op dat hij Nationaal Socialist was, maar hij kon zich mettertijd steeds minder goed vinden in de aanpak van de Duitse bezetter. Vanaf 1942 was hij lid van de Nederlandse Volksdienst en zorgde voor de verstrekking van voedsel en kleding in Gouda als medewerker van de Distributiedienst.

“De Jager sprak Duits en beschikte over Duitse papieren”(Theo Vreugdenhil). Dat hij een goede gesprekspartner was bij Duitse controles en zich inzette om voedsel in te zamelen voor de kinderen in Reeuwijk, bleek uit het reisverslag.

Een maand na het Reeuwijkse kindertransport, op 8 mei 1945 is hij gearresteerd vanwege collaboratie. Tijdens zijn internering hebben meerdere mensen geijverd voor zijn vrijlating, onder meer omdat De Jager hen tijdig had gewaarschuwd of had verborgen in zijn huis tijdens een razzia. Hij was eveneens bekend met onderduikadressen, zoals die van Vreugdenhil en verraadde die nooit.

Ook het comité Kindervoeding uit Reeuwijk heeft een brief geschreven: “Ondergetekende, voorzitter van N.V.H. te Reeuwijk, verklaart, dat de heer A.A. de Jager ons comité groote diensten heeft bewezen bij het transport van kinderen naar Drenthe in Maart 1945. Hij heeft dit transport vergezeld en helpen voorbereiden en wel geheel belangeloos en bovendien een bijdrage geschonken in de kosten hiervan” (was getekend G.F. Schneiders, P. Warmenhoven, P. Vreugdenhil, d.d. 29 juni 1945). Uiteindelijk wordt De Jager op 4 maart 1947 in vrijheid gesteld.

Arie de Jager (foto: L. Francken-de Jager)